Synliggör och utrota härskarteknikerna

I mitt jobb som talarcoach möter jag ibland människor som genom sitt ordval, sitt kroppsspråk och röstläge förminskar sig själva och därmed försvagar sin position. Med huvudet på sned och ett  leende i mungipan kan det låta så här: "Jo, jag tänkte bara berätta helt kort om ett litet förslag jag har funderat lite på. " Jag tänker ibland att de nästan utövar ett par klassiska härskartekniker mot sig själva - både "osynliggörande" och "förlöjligande". Och det är ju synd.

"Trollen spricker i dagsljus"

"Härskarteknikerna" är osunda beteenden som fortfarande - 50 år efter att de först definierades - behöver uppmärksammas och diskuteras för att slutligen avvecklas. 

Begreppet är ett samlingsnamn på diverse subtila och fula medel som används av någon för att försöka skaffa sig företräden eller makt över någon annan. Härskarteknikerna finns på alla nivåer i samhället; i ansedda litterära kretsar såväl som i ledningsrum som på verkstadsgolv. I något avseende agerar vi alla ibland ”härskare” i våra relationer. Därför är det är ständigt dags att synliggöra dem - trollen spricker i dagsljus!

Definition av härskartekniker 

Ordet ”härskarteknik” förekom redan på 40-talet, plockades upp och fick ny aktualitet på 70-talet genom den norska socialpsykologen Birgit Åhs, Norges första kvinnliga partiledare. Hon noterade att det hon och andra kvinnor förde fram i Stortinget inte togs på lika stort allvar som det männen sa. Utifrån de mönster hon såg framträda, definierade hon de fem numera klassiska härskarteknikerna, fem metoder männen använde för att hindra kvinnorna från att ta del av makten. Idag har listan på härskartekniker utökats och är inte heller längre enbart kopplade till kön.

1. Uteslutningsmetoden eller Osynliggörande
Du blir inte sedd i en situation där du borde bli sedd. Det kan handla om att härskaren inte tittar på dig, inte lyssnar eller bryr sig om vad du säger. Kanske just din idé eller fråga blir bortprioriterad under mötet.

- Ja, det drog ut lite på tiden här… Karin, jag tänkte att du väl inte hade så mycket att ta upp i din presentation, så vi kanske kan hoppa över den?

2. Förlöjligande
Du eller dina argument blir framställda som oviktiga eller löjliga. Härskaren använder skojiga men irrelevanta liknelser på din bekostnad eller anmärker på något hos dig när andra hör på. Härskaren kan få andra att skratta med och när du inte skrattar blir du förlöjligad för det också.

- Haha, alltså förlåt… Men du lät precis som om du just kommit i målbrottet när du sa det där. Gick upp i falsett liksom…

3. Undanhållande av information
Du har inte fått ta del av den information du hade behövt ha för att kunna leverera. När du sitter i ett möte märker du att de andra känner till saker som inte du känner till. Beslutet är redan fattat, kanske under ett informellt möte som du inte haft tillträde till.

- Då klubbar vi 5 februari då!
- Men - va?
- Ja visst ja, Lisa! Jag och grabbarna tog en bastu i går kväll efter mötet och kom fram till att det var den bästa dagen. Det kan du väl inte ha något emot?


4. Dubbelbestraffning
Du blir ställd inför ett val och sedan utsatt för kritik oavsett vad du än väljer. Denna metod var vanlig på 70-talet när kvinnorna började positionera sig inom politiken.. De blev kritiserade för bristande moderskap, samtidigt som de blev kritiserade för bristande politisk kompetens när de var hemma med sjuka barn. Fortfarande en aktuell härskarteknik?

- Nils, nu får du allt skynda dig att bli klar med beslutsunderlaget!  Och se nu till så det blir rätt.
- Men Nils, det var ju flera sakfel i beslutsunderlaget! Du får inte ha så bråttom!


5. Påförande av skuld och skam
Härskaren vill få dig att skämmas för dig själv eller antyder att något du utsatts för är självförvållat. Användande av den 5:e tekniken sker ofta genom en kombination av andra tekniker.

- Skyll dig själv för att du inte var delaktig i beslutet - du har ju inte lyckats hålla reda på när mötet var! Vimsig som en höna.  

6. Projiceringsmetoden
Kritik vänds mot den som kritiserar. Om du tar upp någon form av kritik skuldbeläggs du för något annat, trots att det inte har något med saken du tar upp att göra.

- Jag blev rätt ledsen när du konsekvent dissade alla mina förslag på mötet i morse.
- Jamen måste du alltid låta så arg när du pratar! Det är skitjobbigt för mig när du är så arg!


7. Tycka synd om-metoden
Härskaren (offerkoftan) skaffar sig bekräftelse och makt genom att få andra att tycka synd om sig. Hen blir ynklig och svag så fort hen inte vill göra något eller blir ifrågasatt. Andra vågar inte säga emot eftersom de kan framstå som taskiga.

- Min man har blivit av med jobbet, brutit benet och är deprimerad och så har jag sån hemsk migrän. Men självklart ska jag se till inbjudningarna skickas ut till i morgon bitti! Jag klarar av det, tänk inte på lilla mig!


Vad man kan göra åt det?
Listan på härskarteknikerna utökas - om vi inte gör något åt det!
Självklart finns det motstrategier. I nästa blogginlägg kan du läsa om några metoder för hur de kan (och bör) bemötas. 

Har du själv råkat ut för någon av de ovanstående teknikerna eller har du stött på några andra? Hör gärna av dig och berätta om det!
 

Etiketter: härskartekniker

Kommentera gärna:

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.