Storytelling - budskap som syns och berör

Hur förmedlar man information så att den fångar människors uppmärksamhet och intresse? En sak är säker - det krävs mer än fakta för att övertyga. De flesta av oss står redan upp till öronen i information och har svårt att ta in fler redovisningar och rapporter. Det krävs ett annat sätt. 

Om vi berättar om pojke i Småland som sålde tändstickor redan vid sex års ålder och som tioåring cyklade runt i bygden och sålde julglitter, fisk och tändstickor, vet många redan nu vem vi pratar om. Vi behöver inte ens nämna att han senare gav sig in i möbelbranschen och blev en av världens mest framgångsrika entreprenörer. Ett tydligt exempel på hur framgångsrik storytelling kan fungera är skapelseberättelsen om den svenska möbeljätten Ikea.

Men det är inte bara stora organisationer som kan använda det,  även som litet företag och enskild individ kan du dra nytta av kraften som finns i en bra berättelse.  Storytelling är nämligen ett annat sätt att argumentera. Ett sätt att påverka, sälja in idéer, skapa förtroende och bygga framgångsrika relationer.


Berättelser sätter känslor och människor i rörelse

Berättelser engagerar våra känslor. När vi blir berörda framkallas bilder i våra hjärnor som hjärnan blixtsnabbt kopplar ihop med liknande erfarenheter lagrade i vår minnesbank. Vi tror på det vi ser och en bra story gör budskapen synbara, levande och begripliga. 

För att människor ska ta till sig nya idéer och kunskaper måste de först förstå vad de ska ha det till. Alla kan läsa upp en lista med nya rutiner och verksamhetsmål men det är fortfarande alltför få ledare som insett värdet i att ge faktan mening och innehåll. En riktigt bra story engagerar och har kraften som krävs för att förflytta både människor och organisationer.

 

Vilken är din berättelse? 

Hur hittar du dina egna berättelser, då? Här kommer 7 tips för hur du kan börja: 

1. Bestäm vad du ska ha din berättelse till. Ska den få folk att vilja följa dig, köpa din produkt eller ändra sin åsikt? Ta ut en riktning. Om du inte vet var du ska är risken stor att du hamnar någon annanstans. 

2. Fundera över vilka det är som ska ta emot berättelsen. Vilka är deras intressen och bekymmer? Tänk på att vi människor är intresserade av människor som är som vi. Du bär på en uppsjö av berättelser om ditt liv, din familj, dina vänner och ditt arbete som skulle få de flesta att nicka igenkännande. Med vardagsberättelser skapar du identifikation, det fångar intresset. 

3. Visa vem du är - du är en del av din story, vare sig du vill det eller inte. Berätta om erfarenheter du gjort och insikter du fått som kan kopplas ihop med budskapen du vill få fram. Våga vara personlig och dela med dig både av dina misslyckanden och framgångar, det stärker din trovärdighet.  

4.Var konkret och specifik – det är mer intressant än det abstrakta och hypotetiska. Sätt namn på personerna och beskriv platserna du berättar om. Låt dem du vänder dig till se, uppleva och känna din berättelse med flera av sina sinnen. 
 
 5. Skriv ner och samla på dig berättelser som påverkar dig. De finns överallt! I tidningar, i affären, på jobbet och hemma. En dag kanske du får användning för just den berättelsen. 

6. Uppmana dina kollegor att berätta. Ska du använda storytelling för att stärka företagets varumärke är det människorna där och deras möten berättelserna ska handla om. Skala bort fakta och siffror och fyll på med målande berättelser som andra kan relatera till. 

7. Håll dig till sanningen. Din berättelse bör vara sann för att människor ska ta den till sig. Man ska inte ljuga, men inte heller låta sanningen stå i vägen för en bra story! En meningsfull story är vägen till tillit.

Lycka till!

Kommentera gärna: